De PayChecked audit; drie tips van een inspecteur ter voorbereiding

De PayChecked audit; drie tips van een inspecteur ter voorbereiding

Geplaatst op:

Christel Looijmans is inspecteur bij Normec FLC. Een van de inspectiebureaus aangesloten bij PayChecked in Transport. Sinds 2009 is zij werkzaam bij Normec FLC waarvan de laatste 5 jaar als inspecteur. Op de vraag wat haar belangrijkste tips zijn voor een transportbedrijf ter voorbereiding op de audit, geeft ze haar top 3 tips.

 

TIP 1

“Mijn belangrijkste tip is: goed voorbereiden! Het klinkt misschien belerend, maar kijk van te voren echt even wat de norm precies inhoudt en waar we op toetsen. Zo komt u beslagen ten ijs. Het is immers zonde van de tijd en de kosten als u niet slaagt door afwijkingen die voorkomen kunnen worden. Ik vergelijk het altijd met een examen: daarvoor leert of oefent u ook vooraf.”

TIP 2

“Mijn tweede tip: richt de loonadministratie en verloning meteen bij de start goed in. Bij de cao Beroepsgoederenvervoer mag u ook niet positief afwijken, alles moet precies volgens de regels in de cao worden toegepast. Sommige afwijkingen zien we regelmatig terugkomen. Let dus extra op deze punten:

  • Voor vakantiebijslag geldt normaal gesproken een wettelijk minimum van 8% over het bruto jaarsalaris. In de cao wordt gebruik gemaakt van een peildatum (april) waarmee het jaarloon wordt bepaald.

  • Verder geldt dat het uit te betalen vakantiegeld, voor medewerkers van 21 jaar of ouder, minimaal 96% van het functieloon D1 bij maandbetaling en 104% bij 4-wekenbetaling moet zijn. Ook wanneer de medewerker minder verdient. Voor parttimers geldt uiteraard alles naar evenredigheid.

  • De periode waarover de vakantiebijslag wordt berekend, loopt van januari tot en met december. Hierdoor betaalt u in mei het vakantiegeld gedeeltelijk vooruit. Is men nog geen jaar in dienst of werkzaam op een tijdelijk contract en korter dan drie jaar in dienst, dan mag het vakantiegeld in twee keer worden betaald. De helft in mei en de andere helft in november.

TIP 3

“Tot slot moet u er rekening mee houden dat PayChecked ook betrekking heeft op ondervervoerders waarmee u als transportbedrijf samenwerkt. Doet u zaken met een onderneming die niet gecertificeerd is volgens het PayChecked-keurmerk? Dan is de regel dat u niet meer dan 5% van de omzet mag uitbesteden aan deze partij. Ook mag u in totaal niet meer dan 50% van de omzet uitbesteden aan collega bedrijven die niet over het PayChecked-keurmerk beschikken.”

Meld u ook aan voor het PayChecked in Transport keurmerk

Deze content is niet rechtenvrij. Van dit interview mag niets zonder toestemming overgenomen worden. U kunt hiervoor contact opnemen met het payChecked in Transport secretariaat. Het delen van dit interview via Sociale Media altijd mag, dat stellen wij zelfs zeer op prijs.

 

Terug naar het overzicht