Update vanuit  het bestuur van de Stichting PayChecked in Transport

Update vanuit het bestuur van de Stichting PayChecked in Transport

Geplaatst op:
Brigitte van der Burg, Voorzitter PayChecked in Transport

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik het voorzitterschap van de Stichting PayChecked in Transport op me mocht nemen.

Keken we een jaar geleden nog uit naar de hervatting van het normale leven, 12 maanden later blijkt de pandemie hardnekkiger dan we hadden gedacht. En dat hebben de wegtransportbedrijven gemerkt. Niet alleen door de explosieve groei van het online winkelen tijdens de corona-crisis, maar ook vanwege de spanningen tussen vraag en aanbod in de herstellende economie waarmee het essentiële belang van  het wegvervoer als schakel in het economisch ‘verkeer’ nog maar eens is bevestigd.

En de meest essentiële schakel in dat traject is De Chauffeur. Op 9 december, de landelijke Dag van de Vrachtwagenchauffeur, werden zij volledig terecht in het zonnetje gezet. PayChecked ondersteunde dit mooie initiatief, want een vakkundig chauffeur verdient een bedrijf met het PayChecked keurmerk!

Ook in 2021, waarin het keurmerk haar eerste lustrum vierde, is het bestuur van de PayChecked achter de (computer-)schermen druk bezig geweest met het uitstippelen van de routekaart voor de komende jaren. Het is een goede zaak dat bedrijven die het goed werkgeverschap in praktijk brengen, zich laten toetsen door een onafhankelijke inspectie-instelling en daarmee het PayChecked keurmerk behalen. Dit is in de eerste plaats een belangrijk signaal naar hun chauffeurs dat zij onder meer het correcte loon krijgen. Als bedrijf kunt u zich daarmee onderscheiden in de toch al krappe arbeidsmarkt.

Maar het is tegelijk ook een belangrijk signaal naar de opdrachtgever, namelijk dat zijn vervoerder het werkgeverschap serieus neemt en daarmee het risico op ketenaansprakelijkheid voor de afnemer beperkt. Omgekeerd is de opdrachtgever die PayChecked bij zijn opdrachtnemer omarmt zelf een maatschappelijk verantwoord ondernemer, die oog heeft voor meer dan alleen maar de laagste kosten.

Ketenaansprakelijkheid is één ding, maar als keten willen we ook aangesproken worden op goed werk- en opdrachtgeverschap.

Daarom organiseert het bestuur in samenwerking met de oprichters van PayChecked, evofenedex en TLN, begin 2022 zodra de corona-situatie het toelaat een zogenaamd ‘diner pensant’, waarin vertegenwoordigers vanuit de logistieke dienstverlening, winkelbedrijven en groothandel en het speciaalvervoer zullen aanschuiven om met elkaar vast te bepalen wat deze ketenaanspreekbaarheid betekent voor het de sector en PayChecked als haar maatschappelijk kwaliteitslabel.

Goed opdrachtgeverschap en goed werkgeverschap zijn, kortom, twee kanten van dezelfde medaille. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele keten. Doet u ook mee? Meldt u dan aan voor het PayChecked keurmerk, of attendeer uw vervoerder op het PayChecked keurmerk.

Namens het bestuur wens ik u een fijne kerst en een goede en gezonde start van het nieuwe jaar.

 

Brigitte van der Burg, voorzitter PayChecked in Transport   

Terug naar het overzicht